Transitie naar Veerkracht is een team van trainers en begeleiders in Nederland die werken met een praktische mix van innerlijke transitie, leven in eenvoud en overvloed, en sociale gemeenschapszin.

In ieder van ons sluimert het potentieel voor liefdevolle actie voor de wereld. De uitdagingen waar me als samenleving voor zijn gesteld, vragen om de inzet van betrokken burgers die zelf met creatieve oplossingen komen. Onze grootste hoop ligt bij degenen die er bewust voor kiezen zelf de gewenste verandering te zijn door samen met anderen aan de slag te gaan met mooie en vernieuwende projecten binnen hun eigen leefomgeving.

Transitie naar Veerkracht biedt leer- en ontwikkelruimtes voor toekomstbouwers en veranderaars. In de vorm van workshops, trainingen en studiegroepen. We organiseren evenementen en bieden begeleiding bij transitieprocessen in organisaties. De thema’s die ons het meest na staan zijn leven met de natuur, lokale productie, nieuwe economie, kunst, spiritualiteit, gemeenschapsvorming, ecologie en voedsel.

In onze visie van de wereld hangt alles met alles samen. Relaties staan centraal. Wezenlijke veranderingen in onze manieren van wonen en werken, zijn gebaseerd op een nieuwe, bewustere manier van omgaan met elkaar en met de natuur. Deze innerlijke dimensie van transitie, de binnenkant van transitie is aanwezig in alles wat we doen.

Naar onze overtuiging is duurzaamheid niet een welomschreven toestand die je in een aantal logische stappen zou kunnen bereiken. Dat is de uiterlijke kant van transitie. Het gaat net zo goed om een gemeenschappelijk leerproces dat als resultaat heeft de toename van gezondheid en veerkracht in alle systemen waar we deel van uitmaken: buurt, wijk, stad, de economie, het ecoysteem en uiteindelijk het levensweb van de aarde.

We zijn ervan overtuigd dat de weg naar een wezenlijk duurzame en rechtvaardige wereld gaat via plezier, transparantie en moed.

Iedereen is welkom daaraan deel te nemen. We inspireren elkaar en moedigen elkaar aan om onze eigen unieke bijdrage te leveren bij de vorming van een leven ondersteunende cultuur.

Initiatieven en projecten zijn het meest geslaagd wanneer het lukt in datgene wat we doen, een focus op lokale actie te combineren met een visie op het grote geheel. Deze globale visie is wezenlijk, uiteindelijk willen we harmonie en vrede bereiken voor alles en iedereen op aarde.

Transitie naar Veerkracht werkt samen met permaculturisten en ecogemeenschappen in binnen- en buitenland. Transitie naar Veerkracht is partner in het internationale Inner Transition Network.

~ Transitie Treffen 2016 heeft een veilige landing in januari 2016
Catharina de Bruin en Lynn van Leerzem zorgen bij de aanvang van het Transitie Treffen voor een veilige landing. De deelnemers komen op interactieve wijze met elkaar in contact.

~ Een nieuw ecodorp voor Oss in oprichting, december 2015
Catharina is gevraagd door Sandra om haar te helpen met het initiatief voor een ecodorp in Oss. In mijn rol als transitie adviseur en transitie trainer vind ik het fantastisch om met een groep mensen die elkaar niet kennen aan de slag te gaan.

Inmiddels hebben we flink wat ervaring in Nederland en ook in Brabant hoe je een ecodorp bouwt. Er zijn natuurlijk vele verschillende manieren, maar in grote lijnen komt het vaak erop neer dat mensen eerst als groep willen starten en dan een plek erbij zoeken. Of andersom: er komt een plek met mogelijkheden en dan wordt een groepsproces gestart. Mensen die op een nieuwe manier met elkaar een verbinding willen aangaan. Niet alleen in het hoofd, ook hart en handen doen mee.

We weten allemaal dat bij elkaar om een tafel zitten en twee uur vergaderen om de paar weken niet werkt. In het gunstigste geval staan er een paar kartrekkers op die zich drie jaar te pletter werken en daarna gefrustreerd afknappen omdat ze het niet meer alleen kunnen dragen. Omdat ze zich niet gesteund voelen en ‘de rest’ een steeds grotere afstand ervaart.

Wil je meer hierover lezen? Er zijn allerlei oorzaken dat groepen die werken van onderop, vanuit eigen initiatief en mogelijkheden, niet slagen in hun opzet. Dennis Methorst deed onderzoek naar het donut-effect binnen Transition Towngroepen.

Dat kan anders. Daarom breng ik vanaf de allereerste bijeenkomst de hart & ziel werkwijze in het proces. Mensen ervaren dat als zeer waardevol, goed, geeft contact op hartsniveau.

DSC01240

Ecoss

 

~ Workshop Klimaatactivisme Power through Paris, november 2015
Peter Loomans en Catharina de Bruin hebben in aanloop naar de Klimaattop in Parijs een workshop gehouden. We waren te gast bij de Omslag in Eindhoven. De workshop was bedoeld als voorbereiding voor de deelnemers aan de Klimaatparade in Amsterdam en voor de Klimaattop in Parijs.

DSC01221

Klimaatparade bus

 

~ Dromen oogsten bij de Pop Up University Belval, november 2015
Aan het eind van donderdagmiddag tussen 17:00 en 18:00 uur heb ik een droomcirkel van de Teach the Teachersgroep begeleid met als titel: Students becoming teachers and educators to deal with transition what tools and knowledge do they need in their future job. Ik heb gevraagd om een tijdbewaker en een bewaker van het hart om mee te helpen in het co-creatieproces. Daarna konden we met best een grote groep in tempo allemaal onze waarden neerleggen tot alles op tafel lag. Iedereen kwam aan het woord en kreeg evenveel aandacht. Er ontstond een collectieve wijsheid; mensen zeiden de waarden die anderen in hun gedachten hadden. Het hele proces was binnen een uur afgerond en gaf goede energie. Twee complimenten die ik terugkreeg:

Dank voor je interventie donderdagmiddag. Goed dat het de energie weer terug bracht.

Ik dacht: “Laat die maar schuiven. Zij heeft dit vast eerder gedaan, dat zie ik zo.”

 

droomcirkel

droomcirkel

uitkomst van de droomcirkel

uitkomst van de droomcirkel

 

~ Transitie naar Veerkracht workshop tijdens de 6e editie van het Transition Towns Treffen eind feb 2015

2001-01-05 19.51.19

Transitie naar Veerkracht verzorgde een workshop over suiker. Dit is een heel klein onderdeel uit de jaartraining. Eveline sorteerde op aanwijzing van de deelnemers verschillende benamingen voor suiker. Daarna liet Peter een aantal suikerhoudende producten op een rij zetten. Catharina gaf een korte inleiding in de permacultuur ethische principes. Als voorbeeld van een andere manier om voedingsmiddelen in te delen.

2001-01-05 19.47.48 2001-01-05 19.48.02 2001-01-05 19.47.32 2001-01-05 19.47.21 waar zit nu het meeste suiker in

Deze keer was het jaarlijks landelijk Transition Towns Treffen in Den Haag uitgenodigd om daar neer te strijken. In het gebouw van coöperatieve samenwerkende bedrijfjes was het thema Samen EigenWijzer. Leuk om veel oude bekenden uit het transitiewerkveld weer te ontmoeten en bij te praten. Leuk ook om veel jongeren uit de steden te zien die elkaar weten te vinden om de transitie te verspreiden in praktische uitvoeringen. Denk aan kleding pimpen, kleding ruilen, zaden ruilen, eetbare wilde planten plukken, repaircafés, samen lokaal eten, buurttuinprojecten, sociaal ondernemen, nieuwe woon-werkvormen en nog veel meer. In 2013 heeft de Duurzame Doorbraak plaatsgevonden en het is hoopvol om te ontdekken hoeveel mensen met plezier en motivatie elke dag geïnspireerd zijn om dit gedachtegoed verder vorm te geven en te willen delen.

zeven transitiepunten

 

~ Hart & Zieldag tijdens het vijfde landelijk Transition Towns Treffen in februari 2014

Lees het sfeerverslag over dit weekend met gedicht

Avaluna2

foto: Avaluna

DE DROOM.

(Transition Town Treffen Deventer, 2 februari 2014)

In transitie zijn is vaak gewoon gaan op de tast

Antwoorden zijn soms lastiger te vinden dan vragen

En vind je die wel, begint het te dagen

Als ik mij hiermee verbind, zit ik er ook aan vast.

Maar je geloof kan ecodorp bergen verzetten

Juist als je de verbinding eerst maakt

Dan is het soms zomaar 1, 2, 3, 4, 5, 6… raak

Als je maar op je droom blijft letten.

En misschien is het een dans, of een spel

Maar je hoeft geen andere rol te spelen

Dan jezelf te laten zien, dat is jezelf delen

Als JIJ dat doet, dan komen WIJ er wel.

We shall overcome? We gaan door de beperking heen

En in beweging ben je nooit alleen.

Een beweging is pas een beweging met meer dan twee

Als jij beweegt, beweegt de hele wereld mee.

En dromen zijn een deel van jouw ziel, verlies ze niet

En luister dan… jouw hart zingt een lied

Één van ons allen en van samenkomen

Dus tegen al deze prachtige mensen zeg ik; durf te dromen!

Jacob Passander.

~ Transitie naar Veerkracht weekend -6- november/december 2013 in Rotterdam

Lees hier over Transitie naar Veerkracht in Rotterdam

De teamleden van Transitie naar Veerkracht hebben een super succesvol en goed jaar 2013 afgesloten met het zesde weekend en de laatste van deze reeks. De tijd van Het-naar- binnen-gaan en even-minder-mensen-zien voelen we ook in het team. Mooi moment om de laatste losse eindjes van de visie aan te kaarten, in de groep te bespreken en verder de komende wintermaanden uit te werken.

We waren in de regio Rotterdam deze keer. Op zaterdag waren we te gast bij de Gandituin, waar een oud leslokaal omgetoverd is tot een mooie sfeervolle, functionele ruimte. Zondag konden we in het Lachende Varken terecht.

 

~ Transitie naar Veerkracht weekend -5- oktober 2013, Visievorming in Eijsden

Lees hier Visievorming in Eijsden

DIGITAL CAMERA

DIGITAL CAMERA

 

~ Weekend workshop Joanna Macy’s Zijn als een boom in Leidschendam

Lees hier Zijn als een boom

Genoeg tijd en genoeg afwisseling. Mooie oefeningen die helpen in de ervaring te komen.  

Goede opbouw; goede hoeveelheid & tempo. Goed stappenplan, goede regie, tevreden deelnemers.

Fantastisch programma!

Erg inspirerend!

Duidelijk ingekaderd in vier stappen. Verrassend; je komt jezelf en ander tegen. Een ervaring om in je hart te sluiten.

Afwisselend. Veel meer dan ik had verwacht. Fijn ook om zelf veel tijd te kunnen dragen en te geven aan de groep.

Eten is goed. Avondeten was heerlijk + vernieuwend. Groepsgrootte = prettig aantal!

Het programma is helder met voldoende pauzes en ruimte.

De oefeningen zijn mooi, duidelijk en verdiepend. Heel erg fijn, hoewel dat ook zeer afhankelijk is van de doelgroep. Voor de één gaat dit te diep, voor de ander niet diep genoeg.

Dit is een selectie uit wat we terug kregen van de deelnemers van de workshop Zijn als een boom. Een heel mooi programma gebaseerd op het Werk van Joanna Macy. Wouter en Cecilia hebben deze workshop verzorgd, met Catharina en Jeanine als ondersteuning. Wouter, Cecilia, Catharina en Jeanine zijn allemaal betrokken bij de Transitie naar Veerkrachtgroep. De vijftien deelnemers hebben verschillende oefeningen gedaan in en rondom een schoolgebouw in Leidschendam.

iedereen luistert
iedereen luistert

kleiwerk ...

  • kleiwerk …
groepsfoto Zijn als een boom - workshop in Leidschendam
groepsfoto Zijn als een boom – workshop in Leidschendam

 

 

 

~ Transitie naar Veerkracht weekend -4- als een laboratorium in Wageningen

Transitie is plezier maken. Transitie is experimenteren, leren, oefenen, inventief en creatief zijn, spelen, lachen en lol hebben. Een echt laboratorium in Wageningen is de thuisbasis van TT Vallei. Transitie naar Veerkracht mocht gebruik maken van hun gastvrijheid.

Half september zijn we weer bij elkaar geweest voor een weekend Transitie naar Veerkracht. We hebben aandacht besteed aan presenteren en daarbij goed geluisterd wat een ieder belangrijk vindt en wat we in onze visie terug willen vinden. Zaterdag hebben we in twee minuten verteld over Transition Towns. Op zondag hebben we allemaal in twee minuten vanuit ons hart verteld wat Transitie naar Veerkracht betekent. Leuk om te doen en te horen. Tegelijkertijd konden we op flapovers de belangrijkste elementen opschrijven waarmee we een visiedocument kunnen samenstellen. Natuurlijk hebben we in de afgelopen tijd al heel wat gemaakt, van dromen oogsten tot aan spellenlijsten, en kunnen we dat samenvoegen.

Op vrijdagavond hebben we het programma op tafel gelegd. Zaterdagmorgen begon met het afstemmen, meditatie in de cirkel, en het komende Diepe Ecologieweekend doorspreken met de aanwezigen. In de middag hebben we een Joanna Macy oefening gedaan van stap drie: kijken met andere ogen. Na de maaltijd hebben we een groepsimprovisatie gedaan met bewegen en gedragen worden door de groep.

Lees het verslag Transitie naar Veerkracht is als een laboratorium in Wageningen

 

Derde Transitie naar Veer-kracht-training gevierd bij het Het Eibernest in Liessel, weekend -3- op 21 tot 23 juni 2013
We zijn te gast geweest bij Het Eibersnest in Liessel. Marjan Verhees is de gastvrouw van deze niet-commerciële kampeerplek en permacultuurtuin. Lees het verslag.

TnV Eibernest Liessel juni 2013 013
TnV Eibernest Liessel juni 2013 022
TnV Eibernest Liessel juni 2013 029
TnV Eibernest Liessel juni 2013 058
TnV Eibernest Liessel juni 2013 068
TnV Eibernest Liessel juni 2013 085

Een heerlijke tijd op Het Eibernest. Ik heb enorm genoten van een heerlijke tijd op Het Eibernest.Het Eibernest getekend door Anand

Het Eibernest getekend door Anand

ik vond het geweldig om voor jullie allen te koken ik heb ingezien dat het echt nodig is dat iemand een maaltijd klaar maakt.
ik heb genoten van de momenten dat jullie genoten van mijn maaltijden.
ik moet zeggen dat het een goed plan was om aanwezig te zijn tijdens de training.
ik heb zulke leuke mensen ontmoet helemaal te gek.

Henk -Harry -Erik- Catharina- Marjan- Marion- Jeanine – Jeanine (vogel) – Karin  en alle andere
mensen die ik ben vergeten .

te gek

bedankt voor jullie goede zorgen,
Henk en Catharina.

met vriendelijke groeten, Anand 

 

“Dank je wel Eibernest, ik heb een prachtig weekend gehad hier, met heel veel dank aan jullie mooie project, de prachtige permacultuurtuin, de ochtendconcerten van de vogels. Marjan, ik vind je een heel meelevende & geïnteresseerde vrouw en wens je alle geluk, plezier & liefde met je verder ontwikkeling en die van Het Eibernest. “

 

‘t Was weer heerlijk en gezellig met jullie / ons allemaal, lekker thuiskomen en mezelf kunnen zijn. Jammer dat we met zo weinig waren. Ik had graag iedereen weer gezien. En toch was dit ook goed zo, we hebben veel gedaan, doorgemaakt, gedeeld en gevierd. Dank jullie wel voor weer een fijn weekeinde in verbondenheid. Ik zie naar de volgende weekeinden van samen zijn uit en vooral ook naar het wisselende leiderschap. Marjan: fijne plek fijne mensen. Prettig om te mogen eten uit jullie tuintje en de natuur eromheen. Ik heb een fijne buitentijd gehad hier. Fijn om je tijdens zo’n groepsgebeuren af en toe eens terug te kunnen trekken in een hoekje in de natuur op jullie terrein.

 

“Transitie …..

Ik kwam – stil- leeg – in mezelf gekeerd … èn in een veilige groep … op een uitnodigende ‘camping’ Het Eibernest. In de ‘buik’ van mama Tipi kon ik opnieuw geboren worden, alwéér .. onder toeziend oog van de ooievaar (?) mogen al mijn schepselen de wereld invliegen en op eigen benen staan. Ik ben weer vrouw geworden in liefdevolle omhelzing van jullie hier; dank! Marjan, Adri, Jeanine, Karin, Catharina, Henk, Anand, Harry 

XXX Janine

dromen in een tipi

dromen in een tipi

 

 

~ Transitie naar Veerkracht weekend -2- mei 2013 in Tilburg

Het artikel over het tweede weekend Transitie naar Veerkracht van eind mei kan je hier lezen.

Reactie van één van de deelnemers: Lieve allemaal… phoeh! Ik ben nog aan het bijkomen van alles.. net als vorige keer was het weekend voor een transitie.. het is echt of ik uit een andere wereld kom en moet weer wennen om thuis te zijn. Zo heerlijk om met jullie allemaal zo verbonden te zijn! Dank ook voor de prachtige foto’s, dikke knuffel

 

~ Transitie naar Veerkracht weekend -1- paasweekend 31 maart en 1 april 2013 in Tilburg

Adri Ros en Catharina de Bruin willen we iedereen van harte bedanken voor de openhartige deelname aan het eerste weekend, met pasen 2013, dat gaf een basis van vertrouwen, naar ons en naar elkaar, waarop we verder kunnen bouwen en waar we heel blij mee zijn. Hier een quote van één van de deelnemers:

Het weekend gonst nog wat na bij mij … de prachtige foto’s en het droom-oogst-overzicht frissen mijn geheugen extra op. Voel me dankbaar deel uit te maken van deze groep, waarin ik genoot van de mooie energie, diversiteit, zorgzaamheid en samenzijn. Spannend, om met jullie nog meer te ontdekken wat bij mij past en hoe ik mijn persoonlijke veerkracht verder ga inzetten.

voor het bord  groepsfoto Transitie naar Veerkracht april 2013

 

~ Wat anderen vonden van de workshop op 26 januari 2013 in Wageningen

Catharina, dank voor de mooie workshop die je in Wageningen hebt gegeven.

Heel krachtig en heel naturel.

Ik vond je een heel levendige uitstraling hebben.

Groetjes, Karin

Hoi Catharina,

Wat een fijne workshop was het. Heb ik veel van geleerd, onder andere wat mij tegenhoudt om stappen voorwaarts te zetten. Met als gevolg dat ik nu superdaadkrachtig bezig ben! Thanks!!! Dus helaas… geen kritische punten voor dit moment. Maar mocht me later nog iets te binnen schieten, dan laat ik het weten.

Groetjes, Sietske

 

~ Transition Town Treffen in Wageningen in januari 2013 – workshop Jouw drijfveer

voor de groep Transition Towns Treffen 2013

voor de groep Transition Towns Treffen 2013

Lees over Jouw drijfveer

 

 

Verder hebben natuurlijk ook andere activiteiten plaatsgevonden die passen bij het programma van Transitie naar Veerkracht. Bijvoorbeeld het Transitie Wereld Café zoals je hieronder kunt lezen, of een droomcirkel voor een voedselbos, of een Hart & Zielavond ergens in het land.

Transitie Wereld Café in Hilvarenbeek, 27 november 2013

lees hier over het Transitie Wereld Café

Op verzoek van de Vereniging Natuur & Milieu Hilvarenbeek heb ik een Transitie Wereld Café gefaciliteerd. Op deze avond waren 24 betrokken lokale natuurliefhebbers die hun stem wilde laten horen over de kwaliteit van het buitengebied. Goede opkomst en strak geplande avond met een sterk programma. De woorden: zinvol, rugdekking en ondersteunend werden terug gegeven aan het eind van de avond.  De uitnodiging zag er zo uit:

Beste leden.

De VNM organiseert op Woensdag 27 November om 20.00 uur: “Transitie Wereld Café”

Onderwerp: “Samenwerken in het buitengebied”, aan de hand van 5 discutabele stellingen!

Plaats: de Voorste Loop, Kleine Voort 4  Hilvarenbeek

In de Voorste Loop bij Jan van Poppel zal Catharina de Bruin ons allen weten te stimuleren om actief  deel te nemen aan een gesprek met de wethouder  van ruimtelijke ordening Hilvarenbeek, Peer Verkuijlen.  Hij zal worden bijgestaan door Fons d’ Haens die projectleider is van een nieuw te maken bestemmingsplan buitengebied.

Catharina is werkzaam bij Transition Towns Nederland en verzorgd workshops en trainingen die gaan over Transitie naar veerkracht.

Deze avond gebruikt ze de werkvorm “Transitie Wereld Café”, wat inhoud dat we met al de aanwezigen over vijf stellingen gaan praten die te maken hebben met samenwerken en het buitengebied Hilvarenbeek en zij wil er de zorg voor dragen dat alle meningen even zwaar zullen wegen.

Behalve wethouder in Hilvarenbeek heeft Peer Verkuijlen zijn sporen reeds verdiend in het natuurgebied de Maashorst rond Nistelrode waar hij tot de winter 2012 samen met alle betrokken partijen een mooi nieuw natuurgebied heeft weten te creëren als voorzitter van deze stuurgroep. Zo heeft hij voor Hilvarenbeek ook nog vele plannen die hij wil realiseren.

De vijf stellingen waar we over in gesprek zullen gaan zijn:

1·                    Deelname aan het platform “Beeks Buiten” heeft voor natuurbeschermers geen zin, omdat conomische belangen toch tenslotte altijd belangrijker zullen worden dan ecologische belangen.

2                   Wanneer in het buitengebied bv. Tien bomen worden gekapt, merkt niemand daar iets van. Is dat zo?

3·                    Het is niet zo erg dat er geen weidevogels meer zullen broeden in het buitengebied van Hilvarenbeek.

4·                    In omringende particuliere landgoederen worden villa’s gebouwd, omdat die landgoederen verlies blijken te lijden. Burgers  moeten daar hun goedkeuring maar aan geven.

5·                    Intensieve veehouderij is goed voor de burgers.

Programma overzicht:

19.30 uur  inloop en koffie

20.00 uur  welkom en korte aankondiging door VNM

20.10 uur  wethouder, over het bestemmingsplan en wat er speelt

20.40 uur  uitleg Wereld Café

20.40 uur  pauze

21.00 uur –  21.20  eerste ronde

21.20 uur –  21.40  tweede ronde

21.40 uur –  22.00  derde ronde

22.10         korte terugkoppeling van wat er opgeschreven is. Uitleg over de vervolgstappen.

22.30         afsluiting.

De bijeenkomst is toegankelijk voor B-Team- en VNM-leden met een introducee.

Graag tot volgende week Woensdag

Martin van Mol, Bestuur VNM

 

 

Transitie Wereld Café Hilvarenbeek 005

Transitie Wereld Café Hilvarenbeek 006

Transitie Wereld Café Hilvarenbeek 008

Transitie Wereld Café Hilvarenbeek 009  Transitie Wereld Café Hilvarenbeek 011

Transitie Wereld Café Hilvarenbeek 012

Transitie Wereld Café Hilvarenbeek 013

Transitie Wereld Café Hilvarenbeek 014

Transitie Wereld Café Hilvarenbeek 015

Transitie Wereld Café Hilvarenbeek 016

Transitie Wereld Café Hilvarenbeek 017

Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: cid:image001.png@01CC5684.5522D640

 

Jouw veerkracht van het hart – avondworkshop in Roermond op dinsdag 17 december 2013

Het verslag over Hart & Zielavond
Driek de Wit schreef op haar blog over haar beleving:
Transitie Roermond sloot gisteren het jaar af met een workshop ‘De veerkracht van jouw hart’. Transitie Roermond is een Transition Town initiatief, een ‘beweging’ die tot een paar maanden geleden bij mij onbekend was. Niettemin mocht ik meedoen met de workshop en voelde ik me zeer welkom. Elk jaar wordt het programma afgesloten met een bijeenkomst die gericht is op innerlijke transitie: vanuit je binnenste toewerken naar een mooie, schone en gezonde wereld voor jezelf, je leefomgeving en de hele aarde.

De workshop werd op een zachte en krachtige manier begeleid door Catharina de Bruin. Het begon meteen goed met een geleide meditatie. Wat me opviel was dat ik me heel veilig voelde, terwijl ik de meeste mensen uit de groep nog niet eerder gezien had. Bijzonder maar er bleek nog iets veel mooiers te komen.

In het tweede onderdeel gingen we lopen door de ruimte terwijl Catharina een tekst voorlas. Na een tijdje zo gelopen te hebben, moesten we onze ogen dicht doen, maar wel blijven doorlopen. Dat had op mij en zo te voelen ook op de anderen het effect dat ik heel langzaam en behoedzaam ging lopen. Alle zintuigen die ik nog wel kon gebruiken, gingen maximaal ‘aan’. Hetzelfde gold voor mijn concentratie.

Catharina kondigde aan dat er een ‘ontmoeting’ plaats ging vinden. Kennelijk was ik nogal gericht op het ‘niet tegen iemand aanlopen’, want de ontmoeting bleef lang uit. Met een beetje hulp kwam die dan toch. Ik mocht de handen van degene die ik ontmoette vastpakken en gaan onderzoeken. De ander deed dat bij mij. En dit alles nog steeds met ogen dicht. Een heel speciale ervaring die zich moeilijk in woorden laat vangen.

De sfeer, emotie, stemming die daarna in de groep voelbaar was, laat zich voor mij het beste uitdrukken in het woord ‘sereniteit’: rust, helderheid en een heel diepe stilte. ”
We hebben de lichten deze avond gedempt gehouden, zodat ik geen foto heb kunnen maken. Wel heb ik een heel mooie impressie gekregen van Driek de Wit. Dank je wel, fijn jou te ontmoeten.

De uitnodiging:17 december: Hart & Ziel workshop: De veerkracht van jouw hart
20.00 – 22.00 uur, Groenhuis, Godsweerderstraat 2, 6041 GH Roermond
Uit de nieuwsbrief van Transitie Roermond:
Traditiegetrouw sluiten we ons jaarprogramma af met een workshop met als thema “Hart & Ziel”. Dit is afgeleid van het model hoofd, handen en hart: als we weten wat er in de wereld aan de hand is (het hoofd), kunnen we alleen aan de slag gaan (handen) om veerkracht op te bouwen als we er voor elkaar zijn (hart) en we samen alle onzekerheden op onze weg tegemoet kunnen treden.

Op allerlei manieren zijn we dit jaar bezig geweest met de buitenkant van transitie: duurzame energie (de zonnedaken campagne), onze ecologische voetafdruk (de no-impact week), Repair Cafe, schaliegas en de RoerOm Fair. Deze maand is het tijd om actief te werken aan onze innerlijke transitie: toewerken naar een mooiere, schonere en gezonde wereld voor jezelf, je leefomgeving en Moeder Aarde.

Op dinsdagavond 17 december organiseert Transitie Roermond een programma met als titel: De veerkracht van jouw hart. In deze workshop ervaar je vanuit vier stappen verandering. Zo krijg je inspiratie en handvatten om, in verbinding, met nieuwe energie aan de slag te gaan.
Deze avond wordt verzorgt door Catharina de Bruin, mede-initiatiefnemer van het project “Transitie naar Veerkracht”. Dit project richt zich op de versterking van de persoonlijke en sociale vaardigheden van mensen in groepsprocessen, zoals transitieprojecten, om zo individueel én gezamenlijk de zorg te kunnen dragen voor projecten waarin iedereen het beste van zichzelf kan geven. En waaruit later steeds meer creatieve, gelukkige én sterke gemeenschappen kunnen groeien.

Catharina de Bruin (Rijen, gemeente Gilze en Rijen) is vanaf ongeveer 2009 betrokken bij verschillende professionele vrijwilligersorganisaties die werken van onderop, zoals Transition Towns Nederland, Transitie Team Midden-Brabant, buurttuingroep Rijen en permacultuur. Met haar werk wil Catharina meer gezicht geven en meer draagvlak en slagkracht genereren voor transitie in haar eigen lokale omgeving, Brabant en heel Nederland. Ze vindt het geweldig om workshops over transitie te faciliteren. Lees meer op http://www.catharinadebruin.nl/transitie/